Riječ direktora

Poštovane korisnice i korisnici naših usluga,

najprije bih se zahvalila na ogromnoj podršci u ovim iznimno teškim i zahtjevnim vremenima za EKO MOSLAVINU d.o.o..

Prethodna Uprava je u 2015. i u 2016. godini bez bilo kakvih ekonomskih, razvojnih i drugih kriterija zapošljavala nove radnike te je tako broj zaposlenih u EKO MOSLAVINI d.o.o. u dvije godine povećan za 50%. Da bi se moglo financirati plaće za novozaposlene, počeo se dovoziti otpad na Odlagalište u Kutini iz čitave Hrvatske. Tako su Odlagalište zapunili sa 100 tisuća tona tuđeg otpada pa se u svibnju 2018. morao otkazati dovoz otpada iz drugih gradova. Sa smanjenjem dovoza otpada, smanjeni su i financijski prihodi točnije svaki mjesec je između prihoda i rashoda jaz od - 300 tisuća kuna. EKO MOSLAVINA d.o.o. je jednostavno došla pred zid: ili spasiti Društvo ili završiti u stečaju. 

 

Prema Analizi poslovanja i mjerama restrukturiranja tvrtke Grubišić i Partneri koju je naručila EKO MOSLAVINA d.o.o., ako se ništa ne bi poduzelo, Društvo bi u 2018. godini završila s gubitkom od oko dva milijuna kuna. Ovdje svakako treba dodati i kreditna opterećenja kojima je prethodna uprava opteretila Društvo za buduće razdoblje. U gore spomenutom planu jedini izlaz za pozitivno poslovanje tvrtke je smanjenje masa plaća i podizanje cijena usluge.

 

Uprava je ta koja mora brinuti za uspješnost poslovanja, to tim više što je EKO MOSLAVINA d.o.o. trgovačko društvo od javnog interesa. Nije problem iz Hrvatske, pa ako treba i iz inozemstva, dovoziti otpad i na njegovom zbrinjavanju zarađivati, no što onda kada se odlagalište zapuni? A odlagalište u Kutini se nerazumnom poslovnom politikom zapunilo za tri četiri godine.  


Uz predviđene prihode od prodaje, planove investicija te otplate dugova prema kreditorima, Društvu će 2018. Godine nedostajati 2,3 milijuna kuna kako bi servisiralo svoje obveze na vrijeme.


Svakako je došlo vrijeme da svi “ krivci” za sadašnje stanje tvrtke budu kažnjeni.

Adrijana Cvrtila, dipl.ing.

Direktorica EKO MOSLAVINA d.o.o.