Vijesti

Pilot projekt prikupljanja komunalnog otpada

19.2.2018.

Poštovani korisnici usluge odvoza komunalnog otpada sa područja Grada Kutine, Grada Popovače i Općine Velika Ludina,

poduzeće EKO MOSLAVINA d.o.o. započinje s pilot projektom prikupljanja miješanog komunalnog otpada sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom (NN 94/13, 71/17), te Uredbi Vlade Republike Hrvatske o gospodarenju komunalnim otpadom (NN 50/17). Specifičnost ovog Projekta je lokacija provođenja i način prikupljanja MKO (miješanog komunalnog otpada).

LOKACIJA PROVOĐENJA PILOT PROJEKTA:

- dvije stambene zgrade u ulici Andrije Kačića Miošića (kućni broj 2 i 4), Kutina.

POČETAK PROVOĐENJA:

- 20.02.2018.g..

OPIS:

Na gore navedenim lokacijama će biti postavljena 2 kontejnera s 2 različita modela otpadomjera. Istima će se testirati sustav održivog gospodarenja otpadom za zgrade kroz:

- mjerenje količine miješanog komunalnog otpada koju će stanari iz dvije zgrade (svaka zgrada ima 16 stanova) tijekom mjeseca ubaciti u kantu,

- evidenciju odvoza miješanog komunalnog otpada,

- obračun troška na temelju izvršene usluge.

 


OPIS MODELA KONTEJNERA S OTPADOMJEROM – RFID kartica

Kontejner s otpadomjerom će biti postavljen na mjestu za kontejner.

Svaki vlasnik stana unutar predmetne zgrade dobit će RFID karticu za otpadomjer kojima se 'identificiraju' i otključavaju/otvaraju otpadomjer, a on mjeri koliko su puta tijekom mjeseca vlasnici 'otvorili' otpadomjer i ubacili otpad. Ubacivanje otpada u kontejner bit će moguće u vrećama zapremine do 40 litara.

 

 

OPIS MODELA KONTEJNERA S OTPADOMJEROM - elektronički ključ

Kontejner s otpadomjerom će biti postavljen na mjestu za kontejner.

Svaki vlasnik stana unutar predmetne zgrade dobit će elektronički ključ za otpadomjer kojim se, kada otključaju poklopac, 'identificiraju', a on mjeri koliko su puta tijekom mjeseca vlasnici 'otvorili' otpadomjer i ubacili otpad. Ubacivanje otpada u kontejner bit će moguće u vrećama zapremine do 30 litara.

Kako je riječ o pilot projektu i testnoj fazi, ovakav način preuzimanja MKO (miješanog komunalnog otpada) za sada neće povećati račune stanara zgrada na kućnom broju 2 i 4 u ulici A.K.Miošića, Kutina.

Ovu tehnologiju već koriste u Križevcima, Koprivnici, Sisku, Karlovcu i Zadru, a nakon što vidimo rezultate korištenja, odlučit ćemo hoćemo li tehnologiju uvesti za sve stambene zgrade.

 

EDUKACIJA SUGRAĐANA I PREZENTACIJA OTPADOMJERA

S ciljem prezentacije otpadomjera i edukacije sugrađana o načinu korištenja istih, želimo obavijestiti građane i vlasnike poslovnih prostora koji su uključeni u testnu fazu – otpadomjeri i zainteresirane sugrađane, da će 21.02.2018.g. (srijeda) i 28.02.2018.g. (srijeda) u vremenu od 13h do 16hna predmetnoj lokaciji (ulica A.K.Miošića, zgrade na kućnom broju 2 i 4) biti djelatnici EKO MOSLAVINE d.o.o. koji će odgovarati na pitanja korisnika vezana za funkcioniranje i korištenje otpadomjera, odnosno elektroničkog ključa ili RFID kartice, te će demonstrirati kako ispravno koristiti elektronički ključ i RFID karticu, otvarati i zatvarati otpadomjer.

 

RASPORED PROVEDBE AKTIVNOSTI EDUKACIJE KORISNIKA I PREZENTACIJE NOVOG NAČINA ODLAGANJA MIJEŠANOG KOMUNALNOG OTPADA TE BIORAZGRADIVOG KOMUNALNOG OTPADA

STANARI zgrade br. 2, A.K.Miošića, Kutina

STANARI zgrade br. 4, A.K.Miošića, Kutina

Datum: 20.02.2018. (utorak)

Datum: 20.02.2018. (utorak)

Vrijeme: 16:00

Vrijeme: 17:00

 

Upute za korištenje ključa, RFID kartice i otpadomjera nalaze se u letku koji su korisnici dobili prilikom preuzimanja ključa kao i na samom otpadomjeru, a dodatne informacije mogu se dobiti i na broj telefona 044/659-030 ili putem e-maila info@eko-moslavina.hr.

 

S poštovanjem,

EKO MOSLAVINA d.o.o.


Prilog: Upute za korištenje otpadomjera - ELEKTRONIČKI KLJUČ

Upute za korištenje otpadomjera - RFID KARTICA

Povratak