Plastika i tetrapak

Putem spremnika "žute" boje i u reciklažno dvorište možete predati:
      
  ambalaža od sokova, alkoholnih pića
  ambalaža od jestivog ulja, octa
  ambalaža od omekšivača, šampona
  ambalaža od kozmetičkih proizvoda
  kanisteri
  plastične vrećice, plastične folije, ...
  ambalaža od mlijeka, jogurta

ambalaža od boja i lakova
ambalaža jakih kemikalija i zapaljivih tvari
ambalaža motornih ulja i zaštitnih sredstava (pesticida, herbicida, insekticida), drugih otrova i slično
*Hvala Vam što ćete iz ambalaže ukloniti preostali sadržaj i po mogućnosti isprati tekućom vodom.

Otpadnu ambalažu od PETa, Al/Fe-a i stakla od pića u sustavu povratne naknade predajte u trgovinu koja preuzima otpadnu ambalažu  i ostvarite povrat novca u iznosu od 0,50kn po jedinici otpadne ambalaže. Prilikom predaje takva otpadna ambalaža mora biti uredna, a to znači da ne smije biti onečišćena, mora biti ispražnjena, ne smije biti zgužvana i mora imati oznaku "POVRATNA NAKNADA 0,50kn". Ambalaža se može vraćati sa ili bez čepa.


Što je sve plastika?
POLI (ETILEN-TEREFTALAT)
Najraširenija vrsta plastike koja se uglavnom koristi za boce za vodu, sokove, posude za prehrambene proizvode i ostalu ambalažu. reciklira se da bi se proizvela poliesterna vlakna, flasteri, meke boce za piće, termo-izolacijske ploče.

 POLI (VINIL-KLORID)
Koristi se za boce, deterdžente, šampone i druge kemijske preparate, kablove i drugi građevinski materijal. Reciklira se da bi se proizvele cijevi, ograde i boce koje se ne koriste u prehrani.

 POLI (VINIL-KLORID)
Koristi se za boce, za deterdžente, šampone i druge kemijske preparate, kablove i drugi građevinski materijal. Reciklira se da bi se proizvele cijevi, ograde i boce koje se ne koriste u prehrani.

POLISTILEN NISKE GUSTOĆE
Koristi se za fleksibilne boce, vrećice za kruh, smrznutu hranu. Reciklira se da bi se proizvele plastične vrećice, razni kontejneri, razne boce, cijevi i razna laboratorijska oprema.

 POLIPROPILEN
Koristi se za jogurt, sirupe, kečap, medicinske boce, zatvarače za boce. Reciklira se u razne dijelove za vozila i industrijska vlakna.

 POLISTIREN
Koristi se za čvršću ambalažu, tanjure, čaše, kutije za lijekove.
Reciklira se u raznu uredsku opremu, igračke, videokasete i kutije, izolacijske ploče, ugostiteljska pomagala i proširene polistirenske proizvode.

OSTALI VIŠESLOJNI (LAMINIRANI) MATERIJALI
Tu spadaju: akrilik, polikarbonat, najlon, fiberglas, poliaktid. Ostali plastični proizvodi koji nisu navedeni u gornjem popisu.


Prikaz kružnog toka recikliranja plastike.